Vijf boekentips bovenbouw

het_leven_is_vurrukkulluk_w131_h210.jpgHet leven is vurrukkulluk

Het leven is vurrukkulluk is het onweerstaanbare, bijna achteloos en tegelijk sierlijk opgeschreven verhaal over twee vrienden, Mees en Boeli, die het zestienjarige meisje Panda tegenkomen. Er wordt marihuana (‘Marry-you-Anna’) gerookt, de vrije liefde viert hoogtij en er wordt doelloos en zorgeloos door het park geslenterd. Flower power en sex, drugs and rock’n roll.

 

boven-is-het-stil_w131_h210.jpgBoven is het stil

Helmer doet zijn vader naar boven; het is tijd om schoon schip te maken. Hij haalt de woonkamer en de voormalige ouderlijke slaapkamer leeg, schildert de boel en koopt nieuwe spullen. Ooit had hij een tweelingbroer, Henk, de lieveling van zijn vader, degene die de boerderij zou overnemen. Maar van de ene op de andere dag werd Helmer tot opvolger gebombardeerd, door vader uit de stad gehaald en onder de koeien gezet.  Een onverwachte brief en een even onverwacht bezoek maken dat hij zich niet langer kan verstoppen voor de wereld en voor zichzelf.

mystiek_lichaam_w131_h210.jpg

Mystiek lichaam

Mystiek lichaam gaat over een vrekkige weduwnaar, Gijselhart, zijn naïeve dochter Magda, die Prul genoemd wordt en zijn homoseksuele zoon Leendert Gijselhart, die als kunsthandelaar in New York woont.
In het eerste deel van de roman verheugt vader Gijselhart zich over het feit dat zijn Prulletje weer thuis komt wonen. Hij heeft voor haar een prachtige kamer, het ‘Prulmuseum’ gereed staan.
Op afstand van zijn familie houdt zoon Leendert Gijselhart zich in het tweede deel van de roman bezig met allerlei levensvragen, zoals de zinloosheid van het bestaan van de homo, aangezien hij als kinderloze geen bijdrage kan leveren aan de voortgaande geschiedenis van generaties.

Unknown.jpeg

Huid en haar

Roland Oberstein, universitair docent economie, gespecialiseerd in de geschiedenis van de bubbel, is vader en gelukkig gescheiden. Zijn vriendin Violet, ontwerpster van damestassen, wordt tot wanhoop gedreven al Oberstein onaangedaan lijkt te zijn door haar overspel en het zelfs wel spannend zegt te vinden. Op een conferentie in Frankfurt over de Holocaust, waar Oberstein een lezig geeft over de economische gevolgen van genocide, ontmoet hij Lea, biografe van kampcommandant Rudolf Hoss. Grunberg schreef een verhaal over pervers plezier, overspel, verboden liefde en machtsmisbruik.

het_leven_uit_een_dag_w131_h210.jpg

Het leven uit een dag

Benny Wulf groeit op in een wereld waar het leven maar één dag duurt. Hoewel de dag trager verloopt dan jij als lezer gewend bent, is er geen tijd om iets in dit leven twee keer te doen. Benny ziet dus één keer de zon opkomen, gaat één keer naar school en krijgt één keer een opleiding. Maar dan ontmoet Benny Gini Trades en wordt hij stapelverliefd. Nadat Benny en Gini met elkaar naar bed zijn geweest, en de aftakeling echt inzet, komen ze tot de ontdekking dat wat hen betreft deze daad niet eenmalig moet zijn. Er is maar één oplossing om nog een keer met elkaar naar bed te kunnen. Zorgen dat je terecht komt in de hel.

bron: Lezen voor de lijst